Az érettségi vizsgák idejére életbe léptetett, a tanítási időszakban érvényes menetrendnél is sűrűbb járatkövetést biztosító közlekedési rendnek köszönhetően nem nőtt a fővárosi járatok kihasználtsága az elmúlt napokban, azok továbbra is 10-20 százalékos telítettséggel közlekednek.

A május 4-én kezdődött érettségi időszak idejére speciális, sűrű követésű közlekedési rendet léptetett életbe a BKK. Újra a maximális kapacitást biztosító, tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a járatok sőt, az érettségik első hetében (amikor a legtöbb diákot érintő vizsgákat tartják) a BKK a csúcsidei járatsűrűséget több mint 100 járat menetrendjének átdolgozásával körülbelül reggel 9 óráig meghosszabbította. Emellett 30 tartalék autóbusz áll rendelkezésre városszerte, hogy szükség esetén forgalomba állítsák; ezeket is beleszámolva az érettségi időszakban munkanapokon 200 járművel több közlekedik Budapesten, mint a járványidőszak nagy része alatt érvényben lévő tanszüneti menetrend szerint. A rendkívül sűrű járatkövetést biztosító menetrendnek köszönhetően a járművek kihasználtsága továbbra sem növekedett 10-20 százalék fölé, azaz továbbra is biztonságos választás a közösségi közlekedés. A BKK ezúton is köszöni a fővárosban utazóknak, hogy betartják az orr és a száj kötelező eltakarására vonatkozó előírásokat, azaz figyelnek egymásra, magukra, és az érettségiző diákokra is.

Az érettségi időszak következő két hetében számottevően kevesebb vizsgát rendeznek, ezáltal az érettségizni utazó diákok is kevesebben lesznek majd a járatokon, azonban a BKK a május 21-ig tartó időszakra továbbra is fenntartja a tanítási időszakban érvényes munkanapi menetrendet. Ahogy a járványidőszak kezdete óta, úgy a BKK továbbra is nagy erőkkel, több mértékadó budapesti csomópontban személyes jelenléttel, továbbá közel 400 közterületi kamera élőképén figyeli a fővárosi forgalmat és a járatok kihasználtságát, így ha szükséges, azonnal be tud avatkozni. Ezek a tapasztalatok segítenek majd az érettségi időszak után életbe lépő közlekedési rend meghatározásában is.

Az érettségi időszak hátralévő részében is érdemes kiszámolnia a diákoknak, hogy milyen típusú jegyet vagy bérletet érdemes megvásárolni az utazáshoz. A jelentős kedvezmény miatt érdemes tanulóbérletet váltaniuk, ha a hátralévő két hétben kizárólag az érettségi vizsgák miatt veszik igénybe a közösségi közlekedést. Kedvező megoldást jelenthet a félhavi bérlet (2300 Ft), amely például a május 8. és 22. közötti időszakra is váltható. Ez a bérletfajta megvásárolható mobiljegyként is. Egy-egy napra vonaljegyet (350 Ft) is lehet váltani, vagy a 10 db-os gyűjtőjegy (3000 Ft) egy-egy jegyszelvényét felhasználni, ha épp az jelenti a legolcsóbb megoldást a tanuló számára. Azok a diákok, akiknek a kihirdetett veszélyhelyzet miatt jelenleg nincs érvényes diákigazolványuk, a vészhelyzet végét követő 15. napig a tanintézmény által elektronikusan elküldött igazolást bemutatva vehetik igénybe az utazási kedvezményeket.

Budapest, 2020. május 8.

Budapesti Közlekedési Központ[eredeti cikk]

Leave a Comment

Your email address will not be published.