Péntek reggelre a legtöbb fővárosi vonalon újra a biztonságos távolságot tartva lehetett igénybe venni a közösségi közlekedési szolgáltatást, szombat reggel óta pedig semmilyen negatív visszajelzést nem kapott a BKK a járatok esetleges zsúfoltságával kapcsolatban. Ahogy már csütörtökön bejelentettük, hétfőtől újra a tanszüneti menetrend szerint indulnak a járatok, amellyel kapcsolatban korábban érdemi kritikát sem a városvezetés, sem a BKK nem kapott. Szükségtelenek tehát már azok az egyes hírportálokon péntek dél óta megjelenő hangulatkeltő cikkek, ahogy a mai kormányinfón elhangzottak is, amelyek a zsúfoltság elkerülésére alkalmas menetrend kialakítását kérik. A BKK sajnálja, hogy az elmúlt napokban nehézséget okozott az utasoknak néhány vonalon.

Péntek dél óta több hírportál, hírműsor is kizárólag a BKK Facebook-oldalán található megjegyzések egyoldalú szelektálásával, saját hiteles forrás bemutatása nélkül számoltak be a budapesti közösségi közlekedési helyzetről. Ezek a cikkek kivétel nélkül azt követelték, hogy a Fővárosi Önkormányzat, illetve a BKK azonnal oldja meg az elmúlt napokban tapasztalt problémákat. A mai kormányinfón is ehhez hasonló kérés hangzott el. A BKK sajnálja, hogy az elmúlt napokban nehézségekkel kellett szembenéznie az utasoknak a kora reggeli, reggeli csúcsidei közlekedés során néhány vonalon. Karácsony Gergely főpolgármester kérésére ugyanakkor már a sokat kritizált új menetrend bevezetésének másnapján járatsűrítésekkel orvosoltuk a problémát. Ugyanezen csütörtöki nap délutánján bejelentettük, hogy hétfőtől munkanapokon ismét a tanszüneti menetrend szerint lehet utazni a fővárosban, péntekre pedig újabb sűrítéseket vezettünk be, amelyeknek köszönhetően kora reggelre már a legtöbb vonalon újra biztonságosan lehetett utazni. A BKK a szükséges konzekvenciákat levonva visszaállította azt a menetrendet, amelyre érdemi kritika március 19-31. között a társasághoz nem érkezett, ezért az említett cikkekhez hasonló tartalmú felhívásokra a továbbiakban nincs szükség.

Ma reggel óta teljesen zavartalan a közösségi közlekedés Budapesten, a BKK semmilyen negatív visszajelzést nem kapott a járatok kihasználtságát illetően, és kollégáink sem tapasztaltak egyik járművön sem a biztonságos utazás lehetőségét kizáró telítettséget. A koronavírus-járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzetben elrendelt kormányzati intézkedéseknek és a rengeteg fővárosi cégnél elrendelt home office munkavégzésnek köszönhetően városszerte átlagosan 10 százalékra esett vissza a közösségi közlekedés kihasználtsága.

Az elmúlt napokban a közösségi közlekedésben tapasztaltak valós megítéléséhez érdemes figyelembe venni azt is, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet olyan szituációt teremtett, amely minden fél – mind az utasok, mind a közlekedésszervező, mind a szolgáltatók – számára ismeretlen és váratlan volt. A BKK-nak egy 1,75 millió lakosú város közlekedésszervezőjeként számos szempontot kell figyelembe vennie a szolgáltatás tervezésekor: mások mellett a főváros demográfiai adatait, városszervezési, forgalomszervezési szempontokat, utazási igényeket, azok idő- és térbeli eloszlását, Budapest pénzügyi, gazdasági helyzetét, fenntarthatósági, esélyegyenlőségi és környezetvédelmi szempontokat. Ez a járványhelyzet előtt is komplex feladat volt, az elmúlt hetekben azonban a közismert és váratlanul jött változások miatt azonnal kellett reagálnunk a kirajzolódott helyzetre. A járatok alacsony utasforgalma miatt a hét elején racionalizáltuk a menetrendet, keresve azt a szolgáltatási színvonalat, amely megfelel a valós utazási igényeknek és a fent részletezett szempontoknak egyaránt. Az április 1-i járatritkítás, úgy tűnik, nem kellőképpen számolt bizonyos tényezőkkel, ezért – ahogy azt fent részleteztük is – korrigáltuk, majd visszaállítottuk a menetrendet” – reagált az elmúlt napok eseményeire Dr. Varga Ivett, a BKK vezérigazgatója.

A BKK bízik abban, hogy április 6-tól, hétfőtől újra elégedetten használják majd az utasok a fővárosi járatokat hétköznap is, de természetesen a járművek kihasználtságát továbbra is figyelni fogjuk.

Budapest, 2020. április 4.

Budapesti Közlekedési Központ[eredeti cikk]

Leave a Comment

Your email address will not be published.